nasa-posla-np-13915

InJournal.rs: Suprotnost industrijskoj i masovnoj proizvodnji

Zanatska izrada nasuprot industrijskoj proizvodnji…

nas p np 13915

13.09.2015

Naša posla: Hand made torbe i cipele od italijanske kože

Dve kreativne prijateljice odlučile su da se udruže u nameri da stvore originalne torbe, rančeve i cipele od kože, a onda su shvatile da ne znaju ništa o zanatskoj izradi, pa im je u pomoć pritekao Miša, obućar iz Zrenjanina. Ovako ukratko zvuči priča o jedinstvenoj beogradskoj radionici “Naša posla” iza koje stoje talentovane Snežana Filipaš i Marija Đorđević. Kao suprotnost industrijskoj i masovnoj proizvodnji, one su se odlučile za zanatsku izradu obuće i torbi od najkvalitetnije italijanske kože.

1p np 13915

Minimalistički hand made modeli jedinstvenog dizajna osvojili su domaće, ali i regionalne kreativce koji vole da se istaknu originalnim modelima i ne potpadaju pod sveprisutne modne diktate. Modeli su praktični i udobni, a ono što je najvažnije – dugotrajni.

3p np 13915

Snežana i Marija u međuvremenu su savladale zanat, pa svoje torbe samostalno kroje, tanje, lepe, šiju i zato je svaki komad pravo malo remek delo.

2p np 13915

Cipele izrađuju u saradnji sa jednom radionicom u Altini, ali je final touch uvek njihov – samostalno ih farbaju i dovršavaju, komad po komad. Svaki par je u potpunosti izrađen od kože, sa kožnim đonom i laganom petom od kože.

4p np 13915

U retro radionici “Naša posla” koja se smestila u šarmantnom Dorćolu nastaju samo komadi koji se dopadaju autorkama brenda, jer su se Snežana i Marija od samog starta dogovorile da neće praviti kompromise i podilaziti tržištu. Vanvremenske torbe i cipele koje su vrhunskog kvaliteta, osim u njihov oazi u Dositejevoj 32/1 možete pronaći i u Belgrade Design Districtu u Čumiću i to u radnji IMI, a dostupne su i na Hrvatskom tržištu. Maks studio u Teslinoj ulici u Zagrebu nudi komade sa potpisom “Naša posla”, kao i Arterija u Splitu. Svi ostali mogu poručiti ove sjajne modele i putem Facebook-a.

6p np 13915

7p np 13915

8p np 13915

9p np 13915

10pp np 13915

Foto: Facebook/Naša posla

http://injournal.rs/nasa-posla-dve-kreativne-prijateljice-i-njihovi-hand-make-komadi/

screenshot_moja_firma

Moja Firma portal – Ostanite verni principima

Intervju za portal Moja Firma

“Drzite se svojih ideja, stvarajte i uzivajte, uspeh ce doci”…

http://mojafirma.rs/intervju/nasa-posla-ostanite-verni-svojim-principima/

screenshot_moja_firma

Iako su se mnogi trudili da im objasne kako jedna poslovna priča treba da izgleda, prijateljice Marija Đorđević i Snežana Veljković su se držale svoje ideje: da stvaraju i uživaju. Iz toga je proizašlo mnogo sjajnih cipela i ranaca, jedan unosan biznis i unikatan brend simbolično nazvan Naša Posla.

MF: Kako ste došle na ideju da pokrenete posao?

Marija: Mnogo toga je moralo da se desi da bi se da bismo Snežana i ja bile ovde gde smo sada. Ja sam nakon završenih studija slikarstva radila u oblasti filma, odnosno videa u različitim formama. Nekoliko godina sam provela i živeći u Pragu, a po povratku u Srbiju upoznala sam Snežanu s kojom sam delila zajedničke ljubavi i interesovanja. Skupljale smo krojeve i konstrukcije, fotografije inspirativnih rešenja i krojeva, starih kožnih torbi i cipela, opasača i sve to u folderu koji se zvao „Naša Posla“ što će se, pre četiri godine, pretvoriti i u ime pod kojim sada stvaramo.

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

Snežana: U to vreme nismo imale ideju o tome kako se pravi jedna cipela i koje sve procese materijal mora da prođe pre nego što postane nosiv. Moje iskustvo kostimografa me je naučilo da ukoliko je stopalo „u dobrim rukama“, odnosno udobnoj cipeli ostatak kostima neće biti presudan za to kako se glumac oseća na sceni. Bilo je čak i primera kada je neudobna cipela bila tu da doprinese ulozi, onda kada je glumac trebao da izgleda potišteno ili nervozno. Tako smo, želeći da naučimo više, došle do Miše – neverovatnog, obućara iz Zrenjanina, koji nam je mnogo pomogao da ispečemo zanat. Učili smo i stvarali zajedno oko godinu i po dana na relaciji Beograd – Zrenjanin, kada smo pronašle prostor u Beogradu koji nam se dopao na prvi pogled i upravo je to radionica u Dositejevoj ulici gde nam je i dalje štab. Počele smo da je opremamo alatom i mašinama. Noževe za tanjenje kože i isecanje kaiševa smo naprimer nabavile od penzionisanog obućara sa istoka Srbije, buširupe (zumbe ili lohajznere) iz Subotice, mašinu iz Zrenjanina.

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

MF: Po čemu se cipele i ranci koje izađu iz vaše radionice izdvajaju od ostalih?Snežana: Prvi kalup za cipele smo napravili ručno od drveta u radionici u Zrenjaninu po svojim merama.Vrh cipele koji je na standardnim kalupima u sredini pomerili smo u stranu iznad palca kako bi cipela pratila prirodnu liniju stopala. Dobar kalup, koji je temelj, koža za sve delove, sveden kroj i završna, uglavnom ručno izvedena, intervencija to je naš recept. I danas je sve što izađe iz naše radionice napravljeno od kože, izuzev pertli. Od tada nismo mnogo menjale dizajn, ali smo radile na boljoj funkcionalnosti.

Marija: Posle škole kod Miše naučile smo da, što više upoznaš materijal i tehnike to ti više dozvoljava da se igraš bez žrtvovanja funkcionalnosti. Mi i dalje toliko uživamo u stvaranju da i kada razmišljamo o proširivanju biznisa, vidimo nas dve u radionici. Ideja je da i dalje ostanemo iza svakog para cipela i ranca koji napusti naš atelje, jer je osećaj kada znaš da napraviš nešto svojim rukama i pritom si zadovoljan time, zaista dobar. Osim toga, onda možeš da budeš prilično siguran da će i drugi biti zainteresovani za tu stvar. Kada smo završile prvi ranac provele smo sate samo ga gledajući i ispitivajući. O da, bile smo uzbuđene!

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

MF: Kako izgleda nastanak jedne cipele i ranca? Koliko traje?Snežana: Kako radimo samo sa kožom, potrebna su nešto veća ulaganja, a sav materijal pripremamo sistematski, pre nego što počnemo sa radom. Nekad nas dobra koža svojim odlikama ”sama” navede na ideju. Pravimo prototip koji testiramo. Sistematizovanim radom, u kome su procesi raspoređeni za dvadesetak pari odjednom, potrebno je oko tri nedelje rada. Tu računamo i vreme koje je potrebno cipeli da odstoji na kalupu i obradu đona i završne intervencije bojom (ako ih ima).

Marija: Jednom rancu je, od početka do kraja uz dva para ruku, potrebno oko dan i po da bude gotov. Radionica nam je malena i ljudi su često prijatno iznenađeni šta sve iz nje izađe. Imamo neke naše ”klasike” koji su stalno u ponudi, ali često radimo i male serije ili one off komade.

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

Tako je bilo i sa samom promocijom – nedugo nakon što smo otvorile stranicu na Facebook-u i postavile prve fotografije, dobile smo poruku od Davora Konjikušića, fotografa iz Zagreba, sa pitanjem da li smo raspoložene za saradnju. Mi smo pristale i tako su nastale prve profesionalne fotografije naših proizvoda. Dobro smo se razumeli i zajednički napravili stil koji je podržao našu ideju – jednostavno, klasično, udobno, kvalitetno, sa estetikom koju smo osmislile u samom startu. Mi smo to objavili na svom, a on na svom sajtu i tako je buknula prodaja u Hrvatskoj, odakle i danas dobijamo veliki broj porudžbina. Tako je i sam identitet naših cipela i rančeva nastao nekako spontano.

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

MF: Na koje ste još načine dolazili do kupaca?Marija: Pojavljivale smo se i u regionalnim i evropskim modnim magazinima i sajmovima dizajna, ali je za nas najbolje funkcionisao princip ”od usta do usta”. Dobijamo često ”razglednice” sa našim komadima iz velikih gradova i egzotičnih mesta, znači nam to.

Imale smo kurs ”Kako do svojih cipela” u kojem smo sa polaznicima prošli sve od prvih nacrta, modelovanja, krojenja, šivenja, cvikanja, do cipela koje bi obukli i odšetali u njima.

Naišle smo na veliku podršku prilikom sajma dizajna Minhenu, gde nam je prišla  poznata modna urednica koja je bila iznenađena odnosom cene i kvaliteta i kasnije nas više  pozvala na saradnju i pokrenula priču o izvozu o kojoj ranije nismo razmišljali.

Naša Posla

Naša Posla, foto Stefan Đaković

MF: Da li je izvoz deo vaših daljih planova?Marija: Dobijamo toliko upita iz inostranstva da se ovo pitanje samo nameće. Meni se lično veoma dopadalo to što smo do sada rasli polako, bez tenzije i što smo imale priliku da usput temeljno i posvećeno učimo. Sada je pravo vreme da rastemo.

Snežana: Kvalitet nam je, i dalje, iznad kvantiteta. Trudimo se da ga održimo i osvežimo tako što sarađujemo sa malim proizvođačima čiji su principi slični nama. Imale smo, zanimljivu saradnju sa jednim proizvođačem vune odnosno uzgajivačem Karakačanskih ovaca sa Stare planine. To je izvanredna prilika u kojoj obe strane dobijaju – promociju, profit i lep krajnji proizvod. Radujemo se novim koracima i radoznale smo da vidimo kakav je to sledeći nivo.

Posetite: NašaPosla

Kako do svojih cipela

Napravi sam svoje cipele

Kurs Naša posla u Beogradu

Imamo super vesti. Troje mladih kreativaca iz Beograda su pokrenuli Naša Posla.
Oni prave torbe, rančeve i cipele od kože. I to rade potpuno fenomenalno.

A sada možete i vi da postanete deo ove sjajne priče. Tako što ćete se prijaviti na kurs  – Kako do svojih cipela.

I onda ćete naučiti kako da sami dizajnirate cipele. I ko zna šta još.

Dobićete teorijsko znanje ali se i oprobati u praksi ručno pravljene obuće. Kurs počinje u februaru i održava se vikendom u Dositejevoj 32. Sve detalje potražite na Facebooku a sličice su vam ispod u galeriji pa bacite pogled na njih.

naša posla i BEFORE AFTER

KREATIVNA SUBOTA: POGLEDAJTE ‘NAŠA POSLA’

Troje beogradskih prijatelja i kreativaca pod brendom ‘Naša posla’ od 2012. godine ručno izrađuju torbe i cipele. Koristeći samo najfiniju talijansku sirovinu – pravu kravlju, ovčju i kozju kožu te radeći to ručnom izradom, popularno istaknutom ‘hand made’ metodom, garantiraju savršeno pristajanje obuće i odličan, suvremen i svevremenski dizajn.

naša posla post 3

Kreativnost ne dolazi samo do izražaja u razvoju modela cipela i ruksaka, njihovim prepoznatljivim dizajnerskim predmetima, već i po načinu ‘ukrašavanja’. Zanimljivo obojane cipele, čak i njihove potplate, su ‘ono nešto’ što ovaj kreativni trojac izdvaja iz trenutno jako aktivne dizajnerske struje naše regije.

naša posla post 6

Možete ih pronaći u nekoliko dućana, u Hrvatskoj su njihovi proizvodi dostupni u Maks studiju, u Teslinoj 9, u Zagrebu te u Arteriji, u Kružićevoj 6, u Splitu. Naravno, uvijek im se možete obratiti putem navedenih kontakata na njihovoj Facebook stranici.

naša posla post 1

naša posla post 2

naša posla 2

Foto: Facebook

http://www.journal.hr/kreativna-subota-pogledajte-nasa-posla/

10516829_378620585621392_5102717423815826963_n

Intervju: Naša posla

Intervju: Naša posla

Dvije moderne djevojke i njihova zanatlijska posla
Zaogrnuti šarmom starih, pomalo zaboravljenih, zanata, kao izolirani u modernom vremenu ili u njega prebačeni nekim mističnim vremeplovom, tako bismo mogli opisati “Naša posla”, malenu beogradsku radionicu u kojoj Snežana Filipaš i Marija Đorđević vrijedno rade neka svoja posla – kožne cipele, torbe i ruksake, ili kako bi one rekle, rance.
Ma da obje rade na filmu, zajedničke ceste odlučile su se susresti i povesti ih na roadtrip u nekom posve drugom smjeru. “Snežana mi je donijela mali stari školski ruksak i gledale smo ga. I smislile da mi to možemo bolje. Ali ništa nismo znale o zanatu,” priča priču o nespretnim počecima Marija koja je i smislila ime, Snežana je samo kimula i tako je krenuo njihov dizajnersko-zanatlijski put. “Dobro ime za bilo što,” kažu. “Naša posla”. Susrele su se, tako, na pola puta s Mišom, obućarom iz Zrenjanina i više od godine dana dijelili su ta svoja posla, on njih poučavajući zanatu, a one njega ludosti. Danas beskompromisno izrađuju samo ono što se njima sviđa. Bez kerefeka, minimalistički, kao što su se nekoć izrađivale one stare kožne đačke torbe koje bi klinci nemarno prebacili preko ramena. I raspravljaju tko je zadnji uzeo i zametnuo ravnalo, skalpel ili škare. Pravi two women show. S neodoljivo šarmantnom vibrom.
“Naša posla” podsjećaju na pravu malu manufakturu. Unijele ste taj šarmantni štih „starog obrta“. Kako i gdje ustvari nastaju sve te vaše fenomenalne cipele i kožne torbe?
Snežana: Prve torbe i cipele nastale su u obućarskoj radionici u Zrenjaninu kod našeg prijatelja. Svo troje smo sudjelovali u stvaranju torbi i cipela, svatko je imao i ima udio u svemu tome. Kasnije smo se nas dvije osamostalile i napravile našu vlastitu radionicu u Beogradu gdje smo i nastavile samostalno s našim radom.
Marija: Sve naše torbe smo iskrojile, zalijepile, istanjile, zanitnale i prošile nas dvije u našoj maloj radionici. Na početku su se susjedi malo žalili. Pustimo dobru muziku i možemo tako satima.
Danas svjedočimo svojevrsnoj tužnoj propasti onih starih obrtničkih zanimanja tipa postolar, klobučar… Nažalost, živimo u tom površnom „kupi-baci“ dobu, kada su stvari najčešće izrađene na način da se kupuju, brzo istroše i bezdušno bace te zamijene novima. Jeste li barem malo nostalgične? Je li namjera „Naših posla“ bila unijeti šarm onog starog vremena kada su stvari bile drugačije? Čini mi se da ste zbilja na dobrom tragu.
Snežana: Svjesne smo da su promjene nezaustavljive. Težimo živjeti u današnjem vremenu, zato i izrađujemo stvari koje su praktične, udobne i dugo traju. To što volimo da ih izrađujemo same, vjerujem da je mnogima čudno, pogotovo danas, to su neka naša posla. Ne mora to baš svatko razumjeti.
Marija: Mislim da nismo nostalgične. Smatramo da zanat, danas, nije samo kako nešto napraviti već i kako to predstaviti, kome i gdje. Trudimo se izrađivati naše komade najbolje što možemo i mislim da nam daje snagu (čuli smo to od ljudi iz posla) to što nismo krenule od dizajna već upravo od zanata.

Imate li „pomoć“ ili baš čitav proces od ideje i realizacije prolazi isključivo kroz vaše ruke? Koji je dio tog stvaralačkog procesa najzahtjevniji?

Snežana: Cipele ne izrađujemo same. Kalupi su predani u pouzdane ruke malo veće radionice no što je naša. I prvu seriju smo napravile tek sada. Mi im dajemo finalni touch, ručno ih farbamo. Ranije smo izrađivale cipele po narudžbi, premjeravanje stopala, dogovor oko boje , izbor materijala… Ovaj novi sistem je i za nas nov, tek ćemo vidjeti koliko je učinkovit. Torbe i dalje izrađujemo same. Najteže je kada dođe dan D i sve nam poremeti. I uklapanje naših drugih obaveza, jasno. Ima tu dosta posla, ponovo napominjem, a nas smo dvije. Spremne smo primiti i trećeg člana. Još jedan par ruku bi nam dobro došao. (smijeh)

Marija: Za cipele je potrebna mnogo zahtjevnija radionica. Mi nabavljamo kožu za lice i đon cipele, a vrijedni ljudi iz radionice na Altini (kraj Beograda) nam ih sastavljaju. Zadnji korak je uvijek naš. Farbamo ih i dovršavamo ručno, komad po komad.

 
Radite li i vi u maniri pravih starinskih obrta, obuću i cipele po narudžbi?
Marija: Da, torbe radimo po narudžbi, za neke specijalne ljude idu specijalne torbe, kada imaju poverenja u naš dizajn. Cipele se mogu isprobati i naručiti, takve kakve su.
 
“Naša posla” torbe meni jako liče na one stare đačke torbe kakve su nekoć klinci nosili u školu. Jesam li barem otprilike na tragu vaše inspiracije? Kako biste vi same opisale vaš stil?
Snežana: Minimalno detalja i štepova, praktične i udobne stvari. Sve je sačinjeno od kože. I izrađujemo isključivo što se nama sviđa, ne podilazimo tržištu. Davno zaboravljenje kopče s vojničkih i školskih torbi jesu dale šarm “Našim poslima”.
Marija: Snežana je to dobro opisala. Jednostavan, funkcionalan i ponekad duhovit dizajn, nadamo se.
Kakve materijale koristite u izradi i koliko ih je danas teško nabaviti?
Snežana: Cipele su izrađene potpuno od kože, s kožnim đonom i s laganom petom od kože. Torbe su također kožne, a podstava je pamučna. Postoji par radnji u Beogradu sa solidnim izborom materijala. Sada smo se već upoznale s raznim proizvođačima, kada smo počinjale bilo je baš teško. I još uvijek nas uvjeravaju da je puno jeftinje napraviti cipelu od raznih drugih materijala ili barem dio cipele s uvjerenjem da se to neće primijetiti. Postoji dosta stvari za koje bih voljela da su nam dostupnije poput recimo boje za kožu.
Marija: Da, kožu nabavljamo iz Italije, ranije je bilo i kod nas, u Rumi na primjer ali su tvornice ili propale ili su prodane Talijanima. Jako se trudimo oko izrade i bilo bi traćenje vremena ne raditi s dragocjenim materijalom. Volimo kad naše torbe izgledaju dobro i na oko, a na dodir još bolje.
 Gdje danas možemo kupiti nešto iz „Naša posla“ radionice? Imate li u planu širiti se i na inozemstvo ili možda proširiti ponudu nekim novim komadima?
Snežana: “Naša posla” šetaju Zagrebom i Splitom i tko zna još kojim gradom zahvaljujući našoj frendici Saši koja drži Maks studio u Teslinoj ulici u Zagrebu i Arteriji u Splitu. U Beogradu ih možete kupiti u Čumiću kod Ivane Ristić i, naravno, kod nas u radionici u Dositejevoj 32/1, Dorcol, ili da nas kontaktirate preko Facebook stranice ili našeg maila. Za sada toliko od nas, još uvijek nemamo website jer besmisao prodavanja stvari preko interneta iz Srbije, još uvijek vlada. Ali “Naša posla” uvijek nađu način da stignu do vas gdje god da jeste.
Tina Lončar
photos: Davor Konjikušić, Marija Strajinić (beforeafter.rs)
Objavljeno: 24.11.2014. u 10:49

 

11914918_10153603973546133_9135706897389009633_n

Kreativna subota u nasem studiju

 

 

Troje beogradskih prijatelja i kreativaca pod brendom ‘Naša posla’ od 2012. godine ručno izrađuju torbe i cipele. Koristeći samo najfiniju talijansku sirovinu – pravu kravlju, ovčju i kozju kožu te radeći to ručnom izradom, popularno istaknutom ‘hand made’ metodom, garantiraju savršeno pristajanje obuće i odličan, suvremen i svevremenski dizajn.

http://www.journal.hr/kreativna-subota-pogledajte-nasa-posla/